Pletení z papíru

28.03.2009 21:46

 

 Dnes Vám přináším strušný popis jak na pletení z papíru, video naleznete na stránkách Ptáka Loskutáka v archívu.

K pletení používám zlaté stránky, ale dá se plést i z novin.Nejdříve si nastříháme proužky o šířce 8 - 10 cm, dbejte nato, by jste měli na okraji vždy bílý okraj to znamená, že střed se vyhodí. Nyní máte bílý okraj na pravé straně proužku, ohnete pravý roh a začnete natáčet proužek na špejli. Po zatočení malý rožek přílepíte a vytáhnete špejli.

Jakmile si připravíme tyčinky, zvolíme si vhodnou krabici nebo plechovku, kterou bodeme obplétat. Připravíme si dva kusy dna z kartonu a kolíčky na prádlo. Na spodní dno si naznačíme co 2 nebo 3 cm značky na které přilepíme tyčinky, hrubším koncem.Tyčinek musí  být vždy lichý počet.Na jednu tyčinku nalepíme ještě jednu, tou budeme plést. Po zaschnutí nalepíme nahoru další díl dno. Nyní plechovku nebo krabici položíme do středu a tyčinky zvedneme nahoru a zajistíme kolíčkem.Začínáme plést vodící tyčinkou kolem stojatých tyčinek dovnitř, ven.

Pokud Vám dojde pletací tyčínka, zasunete do ní další, použijte trochu lepidla a pokračujete dál.Tyčinky jsou klonické. Pleteme do výšky jakou potřebute, konec tyčinky kterou pleteme potřeme lepidlem a konec zastrčíme do úpletu, zajistíme kolíčkem a necháme uschnout.Vytáhneme plechovku nebo krabici. Ukončení je těžko popsat, vezmete jednu stojící tyčinku, ohneme ji dovnitř, pak kolem další ven a znovu dovnitř. Zbytek zasuneme do úpletu. Tak to uděláme ze všema tyčinkama.

Po zaschnutí odstřihneme přebytek tyčinek a dózu namoříme nebo natřeme vodou ředitelnou barvou. Po zachnutí ještě nalakujeme bezbarvým lakem. Pokud se Vám nezdá tvrdost dózy nátěr lakem opakujeme znova.

Vypadá to složitě, ale jak na to příjdete stane se to pro Vás mánie. Já už pletu tácy, květináče, různé krabičky, šuplíčky, dózy na cukr, misky atd. Přeji Vám hodně úspěchů s pozdravem Pavlína

 

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode